200.000 praznih stanovanj na Hrvaškem, cene nepremičnin še naprej rastejo

72
Zagreb

Nepremičninski trg na Hrvaškem se sooča s paradoksom: kljub približno 200.000 praznim stanovanjem po vsej državi, cene nepremičnin še naprej rastejo, čeprav počasneje kot v preteklih letih.** Ta problematika je bila v središču nedavnega foruma o nepremičninah v Zagrebu, kjer so udeleženci opozarjali na pomanjkanje koherentne državne stanovanjske politike.

Predsednik Združenja za poslovanje z nepremičninami pri Hrvaški gospodarski zbornici (HGK), Dubravko Ranilović, je izpostavil, da je v prvi polovici tekočega leta število transakcij z nepremičninami padlo za devet odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani.** Prav tako so bili končni prodajni zneski stanovanj v povprečju za 15 odstotkov nižji od zahtevanih cen.

Kljub temu statistični podatki hrvaškega zavoda za statistiko kažejo, da so bile cene nepremičnin v prvem četrtletju leta v povprečju za 14 odstotkov višje kot v istem obdobju prejšnjega leta.** V primerjavi z zadnjim četrtletjem prejšnjega leta je bila rast cen dva odstotka.

Zagreb ostaja epicenter te problematike, saj število praznih stanovanj v glavnem mestu znaša 54.000.** Ta visoka številka praznih stanovanj vzbuja vprašanja o učinkovitosti trenutne stanovanjske politike in potrebi po njeni reformi.

Željko Uhlir, generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje, je na forumu izrazil potrebo po ukrepanju.** Med predlaganimi rešitvami je omenil uvedbo davka na nepremičnine in sledenje avstrijskemu modelu, ki ponuja ugodna posojila za obnovo stanovanj z namenom njihovega oddajanja na trgu, pri čemer so lastniki oproščeni nekaterih davkov.

Situacija na hrvaškem nepremičninskem trgu tako ostaja kompleksna, s številnimi praznimi stanovanji in vztrajno rastočimi cenami, ki kličejo po nujnih ukrepih in reformah.** To odpira potrebo po poglobljeni razpravi in iskanju učinkovitih rešitev za uravnoteženje trga in zagotavljanje dostopnejšega bivalnega prostora za državljane

Prejšnji članekProdaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA oktobra manjša
Naslednji članekV Črni gori se nepremičninski trg sooča s hitro rastjo cen