Na poslovnem delu vrha Tri morja predvsem projekti s področja energetike in infrastrukture

15
Evropska komisarka Violeta Bulc je izpostavila transport med prednostne naloge.

Poslovni del vrha Tri morja se danes osredotoča tudi na predstavitve nekaterih projektov, s katerimi države krepijo medsebojno sodelovanje in povečujejo konkurenčnost. Predstavljeni projekti so večinoma s področja energetike in infrastrukture, med drugim sta se morebitnim novim partnerjem predstavili koprsko in reško pristanišče.

Konkurenčni pristanišči se udeležencem poslovnega dela vrha, ki se bo sklenil danes, predstavljata kot pristanišči z odlično strateško povezavo do držav Srednje in Vzhodne Evrope, ki so združene v pobudi Tri morja.

Eden izmed vzvodov za močnejše povezovanja držav je bilo tudi povečanje energetske varnosti in stabilnosti, države pa se s projekti vse bolj osredotočajo na utekočinjeni zemeljski plin. Poljska in Hrvaška predstavljata projekt izgradnje plinskega terminala, Poljska pa tudi projekt izgradnje plinovoda do Baltika.

Avstrija se je osredotočila na razvoj uporabe in prometa z droni na evropski in mednarodni ravni, Latvija pa na tehnologije 5G, medtem ko Madžari iščejo morebitne sinergije pri povezovanju madžarskega in slovenskega energetskega sistema.

Poleg Luke Koper se gostom predstavljajo tudi nekateri drugi slovenski projekti, med drugim Eles z vizijo prihodnjih povezav, Mestna občina Ljubljana s perspektivo razvoja transporta v prestolnici in Tehnološki park Ljubljana s sistemom za inovacije.

Na poslovnem forumu v okviru srečanja pobude Tri morja je poleg tega 11 predsednikov evropskih ameriških gospodarskih zbornic AmChamov podpisalo podporo pobudi za večjo prometno povezanost, trajnostno energetiko in digitalno preobrazbo. Skupni cilj pobude so bolje povezana, razvita in varna regija znotraj enotnega evropskega trga.

“Slovenija kot sedež AmChamov v 43 državah lahko odigra pomembno vlogo povezovanja. Tako je podpis skupne izjave podpore 11 držav dober primer, na kakšen način lahko sodelujemo, tako regijsko kot na evropskem nivoju. AmCham Slovenija si je v tem mandatu za svoj cilj zadala, da bomo optimizem in priložnosti, ki jih širimo doma, širili tudi po Evropi, in tovrstne povezave so pomemben korak k temu,” je, kot so sporočili iz AmChama, dejala generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe Ajša Vodnik.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa je potekalo srečanje predstavnikov gospodarskih zbornic iz držav članic pobude in partnerskih zbornic iz držav jugovzhodne Evrope, ki še niso včlanjene v EU.

Na srečanju so razpravljali o pomenu pobude za vključena gospodarstva ter priložnostih za nadaljnjo krepitev medsebojnega sodelovanja, izmenjavo informacij in dobrih praks. Dogovorili so se tudi za oblikovanje medzbornične delovne skupine, ki bo pripravila dokument, ki bo naslavljal ključne izzive regije in okrepil njen položaj v odnosu do celotne EU in do svetovnih velesil, so sporočili iz GZS.

Tokratni četrti vrh pobude Tri morja, ki združuje 12 srednje- in vzhodnoevropskih držav v trikotniku med Jadranskim, Črnim in Baltskim morjem, je po udeležbi največji doslej. Pobuda prerašča v pomembno platformo gospodarskega sodelovanja, usmerjeno v povezovanje Evrope in vzpodbujanja trajnostnega razvoja.

Prejšnji članekV Novi Gorici primanjkuje stanovanj
Naslednji članekObčina Izola na dražbi nepremičnin iztržila 677.000 evrov