Prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA padla za 15,4 odstotka

37

Prodaja novih stanovanj in hiš je v ZDA marca v primerjavi s februarjem padla za 15,4 odstotka na letno prilagojeno raven 627.000 enot. Ministrstvo za trgovino ZDA poroča, da gre za največji mesečni padec prodaje v šestih letih in pol, aprilski pa bo po mnenju analitikov še večji.

Od marca lani je prodaja padla za 9,5 odstotka, ministrstvo pa je podatke za februar popravilo navzdol, in sicer s 765.000 na 741.000 prodanih enot na letni ravni. Prodaja novih stanovanjskih objektov v ZDA zaleže za okrog deset odstotkov vsega trga, ostalo pa so rabljena stanovanja in hiše.

Padec prodaje je posledica pandemije koronavirusa oziroma ukrepov državnih guvernerjev za boj proti pandemiji, ki zahtevajo, da ljudje razen za nujne izhode ostanejo doma, vsi nenujni posli pa so zaprti.

Ponekod so se sicer že začeli počasi odločati za ponovno odpiranje gospodarstva, vendar pa bo ta proces počasen. Zaradi pandemije oziroma ukrepov proti njej je od 21. marca brez dela ostalo 26,5 milijona ljudi.

Na srednjem zahodu ZDA je marca v primerjavi s februarjem prodaja padla za 8,1 odstotka, na zahodu za 38,5 odstotka, na severovzhodu za 41,5 odstotka in na jugu za le 0,8 odstotka.

Srednja cena marca prodane nove stanovanjske nepremičnine se je od marca lani povišala za 3,5 odstotka na 321.000.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.